Ontmoet ook Meneer Iemand en Meneer Niemand 2000
Heeft u weleens gehoord van meneer Niemand ? Ik ook niet, maar de afgelopen tijd ben ik me er wel voor gaan interesseren. Het valt me namelijk heel zwaar om iemand te zijn, en te willen zijn....
Meneer Iemand en Meneer Niemand

Heeft u weleens gehoord van meneer Niemand ? Ik ook niet, maar de afgelopen tijd ben ik me er wel voor gaan interesseren. Het valt me namelijk heel zwaar om iemand te zijn, en te willen zijn. Ik heb het verderf van meneer Iemand ingezien.
&....
Eigenlijk weet ik niets van meneer Niemand, maar tòch heb ik me laten vertellen dat hij getrouwd is met mevrouw Niks.
Dan kunt u wel raden met wie meneer Iemand getrouwd is. Juist ja, met meneer Alles. Ja, wat dacht u, dat meneer Iemand soms vruchtbaar zou kunnen zijn ? Neen. Mij hoeven ze niks meer te vertellen. Meneer iemand wil alles hebben, maar beiden komen dus geen stap verder. Ja, ze hebben wel een kind geadopteerd, om hun schande te bedekken.
Wilt u weten wie ? Een meneer in de dop: ventje Altijd. En een vervelend kind dat het is. Het wil altijd z,n zin krijgen. Verschrikkelijk gewoon. Maar de trotse ouders lachen erom.
&....
Ja, je zou denken: met Niks en Niemand kom je niet ver, maar tòch hebben ze een kind gekregen: kindje nooit.
.... .... ....
Lang geleden leefde er een man op aarde. Hij had niks, was niemand en zou dit kruis nooit loslaten. Maar hij beefde van geluk en was vruchtbaar in z,n leven. Hij klemde nergens meer aan vast. Hij hield niks meer voor zichzelf. Hij had iets om te geven en hij nam het nooit meer terug.
....
Nu zoekt hij naar z,n bruid om zijn werk voort te planten: mevrouw Nergens. Maar helaas, die kan hij nergens vinden. Ze heeft haar naam laten veranderen in mevrouw Ergens. Ze heeft haar toevlucht ergens anders gevonden. Ze wil nog wel ergens gezien worden.
....

Heden, treurt, o volk, nu, want met ergernis hebben wij vernomen, dat Huize Iemand ergens staat en ze elkaar daar zijn tegengekomen. Nu staat huize Iemand op stelten en is daarbij huize Iedereen geworden. Mevrouw Ergens draagt haar steentje bij en baart overal.
....
Maar de man met het kruis komt tot het huis van Niemand. Kindje Nooit is tot een bruid uitgegroeid en zo heeft hij toch zijn vrouw gevonden.
....
Er worden nog architecten gevraagd bij huize Iedereen, want ze willen daar groter worden en daarom is iedereen welkom. Maar bij huize Niemand is het stil geworden: kruize Niemand.
....
En dit kruis zakt steeds dieper en dieper, want het wordt door alles en iedereen in de grond geslagen, overal en altijd.
... En mevrouw Ergens maar lachen...
Het kruis vinden ze lastig en pompen ze in de grond. Opgeruimd staat netjes, vinden ze.

En wat gebeurt er nu:
Mevrouw Niks wordt nog nikser,
en...
Meneer Niemand is nu echt helemaal Niemand meer.
Alsof ze nergens en nooit meer te vinden zijn.
Maar, lieve mensen, daar moeten we zijn.
Onder de grond schieten we wortel, onder de grond zijn we veilig.

 

...  ...  ...  ...

Ik zie de man met het kruis knikken en hoor hem zeggen:

'Wie oren heeft,
die hore...'