Nuls Overdenkingen De Meloen en de Grenadine 2002
"Weet je hoeveel ik van je houd ?" zegt de meloen tegen de grenadine .... "Zoveel als van hier tot de zon en terug ..." "Nou, weet je dan hoeveel ik van jou houd ?" zegt de grenadine tegen de meloen ... "Nou ?" vraagt de meloen .....
Wat is Liefde ?

"Weet je hoeveel ik van je houd ?" zegt de meloen tegen de grenadine .... "Zoveel als van hier tot de zon en terug ..."

"Nou, weet je dan hoeveel ik van jou houd ?" zegt de grenadine tegen de meloen ...

"Nou ?" vraagt de meloen .....

"Tot de deur en terug," zegt de grenadine ....

"Ah, zo'n klein stukje maar ?" vraagt de meloen zielig ....

"Nou, je moet eens weten," zegt de grenadine, "ik sta elke nacht voor jou op wacht .... daar bij de deur .... Ik blijf altijd dichtbij je ....."

"Ah," zegt de meloen .... "nu zouden we beiden bijna ruzie krijgen om een lineaal. Liefde kunnen we niet meten, het zit 'em in andere dingen ....."

"Precies," zegt de grenadine, "Liefde zit in kleine dingen, klein genoeg om een splinter uit je arm te krijgen. Liefde is als een pincet."

"Ja," zegt de meloen, "en Liefde kan ook in hele koude dingen zitten, zodat wanneer er brand is, de Liefde de brand kan blussen. En sneeuw is toch ook iets heel moois ?"

"Ja," zegt de Grenadine, "maar houd nu maar even je mond dicht, ik begin moe te worden ... Voor jou is de dag net begonnen, maar voor mij eindigt de dag ...."

"Ja, Grena, je hebt gelijk," zegt de meloen, "en de Liefde moet ook rusten. Slaap zacht ....."

"Prettige dag, meloen," zegt de grenadine .....

De Grenadine en de Meloen ... Ze kunnen iedere dag maar heel even met elkaar praten, want als de grenadine slaapt, dan is de meloen op, en andersom. Ze leven in totaal verschillende werelden, met totaal verschillende wetten, maar op een punt kruizen ze elkaar ..... in de Liefde ....

Waar verschillende talen onbegrip en misschien zelfs ruzie kunnen veroorzaken, door een lineaal .... daar kan de taal van Liefde soms als een appel komen, om de lineaal te breken, om een brug te slaan, om harten te verbinden, die eigenlijk bij elkaar horen ..... De appel brengt overzicht, om te zien waar Liefde vandaan komt. Niet hoe groot Liefde is, of hoe ver liefde reikt, want de Liefde kun je niet meten ..... Je kunt de Liefde alleen eten, en zoeken naar zijn taal, wat hij bedoelt. Vormen, kleuren en symbolen zijn slechts talen, elk met zijn eigen betekenissen. Daarom kun je het best achter woorden kijken, waar de woorden vandaan komen. Daarom kun je het best achter beelden kijken, waar die beelden vandaan komen, en waar ze naartoe gaan .... want een ieder spreekt een andere taal. En op die kruispunten der talen, kunnen we beginnen elkaar te begrijpen, kunnen we beginnen elkaars hart te zien ..... kunnen we de linealen verbranden .... en leven zoals de meloen en de grenadine ......