Spiegel van de kerk Deel 2 - De kerk is in de god-stemming 1995
Sinterklaas, de Kerstman en de Paashaas, ze zijn allemaal welkom in de kerk. Ondek de God-gekte. De Goden hebben zich verkleed. Kom tot het gemaskerd bal. Laat me niet zien wie je bent, want dat drukt de pret.

De kerk is in de god-stemming.

Ze wil zoveel mogelijk Goden in de kerk. Hoe meer Goden, hoe meer vreugd. De kerk heeft de verzamelgekte: wel een hele eigenaardige: DE GOD VERZAMELING.

De kerk is in de god-stemming.

Ze wil zo heilig mogelijk zijn. Daarom haalt ze Sinterklaas, de Kerstman en de Paashaas naar binnen. Hoe meer Goden, hoe heiliger. Laatst zag ik de EO-Familie-Dag op de televisie. Ze waren in de god-stemming. Ze riepen hun Goden aan met hun gezangen en smartlappen. Toen kwam Sinterklaas binnen op z'n paard.

De kerk is in de god-stemming.

Laat de kinderen tot de kerk komen. Daar wordt hen geleerd te geloven in Sinterklaas. Daar worden die kleine zieltjes misleid. Gij zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste, zegt het negende gebod. En zeker niet tegen uw kinderen... Ik zie de molenstenen al neerdalen. God is woest.

De kerk is in de god-stemming.

Ook overledenen als Sinterklaas mogen komen. Nu is hij alwetend, nu is hij de rechter, en de Ware God wordt op de achtergrond geduwd. Als Jezus vandaag zou binnenkomen, dan zou ik wel weten wie eruit gaat. Dan kan Sinterklaas paaseieren gaan zoeken in de hel. Dan kan de kerstman kerstbomen gaan plukken in de hel.

De kerk is in de god-stemming.

Oh, wat zijn we heden allemaal weer van God. De kerk heeft Godsdienst-waanzin. Ja, de God-gekte. Hoe meer Goden, hoe meer alles mag: bingo-avonden, house-parties en stropdassen. De Goden hebben zich verkleed. Kom tot het gemaskerd bal. Laat me niet zien wie je bent, want dat drukt de pret.

De kerk wil de Waarheid niet zien.

Ze zouden het Lijdend Aangezicht van De Heer niet kunnen verdragen. Daarom neemt ze nog een pil en stort zich weer in de hete, woelende massa. Op weg naar de dood, op weg naar de hel... Wie oren heeft die hore.

Br. T. Strijker, predikant/ herder

Klik hier voor deel 3
De mens schept wat hij is